Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation У Польщі заявили, що Захід готує переворот у Білорусі

Таку інформацію поширили в соціальних мережах та пропагандистських медіа. У повідомленнях ідеться, що в Польщі нібито заявили про «підготовку Заходом перевороту в Білорусі». Мовляв, там готуються до збройного повалення чинної влади в Білорусі та участі в його підтримці військовими засобами. Автори дописують, що Захід планує вторгнення до Білорусі, щоб її знищити. Вони також посилаються на заяву польського генерала Вальдемара Скшипчака у програмі «Гість подій» на Polsat News. Це — маніпуляція. 

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту StopFake, які визначили, що польський генерал не говорив, що Захід нібито готує переворот у Білорусі. Пропагандисти просто спотворили сенс заяви. Натомість генерал підкреслив, що події, які нещодавно відбувалися в Бєлгородській області, цілком імовірні й у Білорусі в разі успішного наступу ЗСУ. За словами польського військового, саме громадяни Білорусі можуть у майбутньому піти проти режиму самопроголошеного президента Лукашенка. Також Скшипчак сказав, що  Польща має бути готовою  до цього і підтримати демократичне повстання в сусідній країні.

Поширюючи цю маніпуляцію, пропагандисти намагаються демонізувати Захід, який нібито прагне розбрату в інших державах. 

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join