Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake У Німеччині затримали українських торговців зброєю

Кремлівські медіа поширили в соцмережах відео, на якому нібито зображено зенітну ракету, конфісковану німецькою поліцією. Нібито поліція Бремена затримала українців, які хотіли продати таку зброю на чорному ринку. Мовляв, ця зброя фактично була поставлена ​​в Україну із Заходу як військова допомога. Цей фейк поширив і заступник російського посла в ООН Дмитро Полянський з коментарем, що «колишніх західних  партнерів попереджали про таку загрозу для власного народу». Ці повідомлення — неправда.

Німецьке видання Spiegel спростувало кремлівський фейк. Видання цитує повідомлення поліції Бремена у Twitter, в якому йдеться про те, що вони не мають жодного стосунку до цього відео і не заарештовували жодного українця, який торгував зброєю. На фейковість відео вказує й звукова доріжка — вона ідентична відеозапису за січень 2022 року, на якому поліціянти намагаються припинити фільмування арешту на демонстрації в Грайці (Тюрінгія).

У такий спосіб російська пропаганда намагається підкріпити наратив про те, що Заходу не варто постачати Україні зброю, адже її продадуть на чорному ринку. Раніше поширювали фейки про те, що Європол зафіксував випадки контрабанди зброї з України до європейських країн.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join