Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake У Миколаєві працівники військкомату влаштовують змагання із вручення повісток

Російські медіа та проросійські телеграм-канали поширюють фото нібито «дошки пошани», на якій розміщують результати вручення повісток. У дописах стверджують, що нібито працівники одного з Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦКСП) у Миколаєві у такий спосіб змагаються за відпочинок на вихідних у котеджі. Змагання нібито називається  «Повістка сафарі». Це — фейк.

Фактчекери проєкту StopFake не знайшли жодних доказів, що це фото має стосунок до Миколаєва та місцевих ТЦКСП. Миколаївський обласний ТЦКСП заперечив можливість проведення таких «змагань» серед працівників.

Для створення фейку використали чорно-білі фото поганої якості, що ускладнює їх верифікацію. На фото чоловіки у цивільному одязі, хоча працівники ТЦКСП мали б бути у військові формі. Фактчекери припускають, що ці фото згенеровані штучним інтелектом. Власне і використання у назві слова «сафарі» одразу ж налаштовує на негатив і співзвучне з меседжами, що в Україні триває полювання на чоловіків.

Російська пропаганда систематично паразитує на темі мобілізації, ба більше  — для цього використовують мережу повісткових телеграм-каналів. Агітпроп використовує факти реальних порушень у процесі мобілізації, щоб надати правдоподібності своїм меседжам, зокрема щодо бойового вишколу підлітків, мобілізації жінок тощо. Також пропагандисти стверджували, що ТЦКСП — незаконна структура, тому повістки видають теж незаконно.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join