Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Disclosure У мережі поширюють фото дітей із Миколаєва, які загинули внаслідок ворожих обстрілів, видаючи їх за жертв російських військових у Бучі

У мережі ширять фотографію вбитих дітей, у підписі до якої стверджується, що вони були згвалтовані та вбиті російськими військовими у Бучі. Попри те, що фото справжнє, підпис до нього є фейком. Увагу на це звернуло видання Texty.org.ua. На світлині — українські діти, які загинули через дії російської армії. Проте це діти не з Бучі, а з Миколаєва, які померли від обстрілів ще на початку березня. Ця світлина була опублікована в статті російської «Новой газети» від 12 березня. Світлину підписали так: «Трирічна Аріна Бутим лежить на тілі своєї сімнадцятирічної сестри Вероніки Бірюкової. У холодильних кімнатах Миколаївської обласної судмедекспертизи тіла лежать у кілька шарів. Для зберігання тіл також звільнено два сараї, частина тіл лежить на вулиці».

Цікаво, що телеграм-канал NEXTA з двома мільйонами підписників звинуватив у поширенні фейку українські медіа. Насправді цей фейк поширили у місцевих телеграм-каналах Ірпеня, Бучі та та Гостомеля. Проте його оперативно звідусіль видалили, а в одному каналі дали спростування. Ймовірно, фейк про те, що ці діти були вбиті у Бучі, могла створити російська пропаганда, щоби в момент, коли брехня із фото викриється, мати змогу стверджувати, що українці брешуть про злочини російських військових на нашій території. Попри те, що фотографія справжня і діти справді постраждали від рук російських окупантів, такі фейки, як і будь-які інші, поширені Росією, є шкідливими та грають не на нашу користь.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join