Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation У мережі дезінформують, що в Україні почнуть мобілізувати жінок

Користувачі соцмереж поширюють відео, в якому йдеться, що в Україні нібито ухвалили новий закон, згідно з яким всі жінки віком від 18 до 60 років повинні стати на військовий облік. Жінка на відео заявляє: «Ну все, дівчата, шикуйсь, струнко! Українки тепер військовозобов’язані нарівні з чоловіками».

Насправді відеороликом зманіпулювали, про що пишуть у проєкті StopFake. У ньому вирвано з контексту кадри програми «Надзвичайні новини» каналу ICTV від 23 грудня 2021 року, де йшлося про розширення списку професій, згідно з яким жінки віком від 18 до 60 років мають стати на військовий облік. Водночас наразі відповідно до норм українського законодавства лише жінки-медики та фармацевти мають обов’язково стати на військовий облік. Проте мобілізація для них, як і для решти жінок, залишається добровільною.

Маніпулюючи інформацією, пропагандисти прагнуть дискредитувати мобілізаційний процес в Україні та ствердити, мовляв, кадрова ситуація на фронті нібито настільки погана, що вже починають мобілізувати й жінок. Раніше ми фіксували подібні вкиди. Наприклад, аналізували дезінформацію, що в Україні створили бронежилети для вагітних жінок, адже їх нібито збираються відправляти на фронт.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join