Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake У Києві нібито перейменують вулицю Чайковського на вулицю Вікторії Нуланд

Російські ЗМІ поширюють інформацію, що в Києві замість вулиці композитора Петра Чайковського тепер буде вулиця, названа на честь заступниці держсекретаря США з політичних питань Вікторії Нуланд. Як доказ агітпроп поширює скриншот нібито ухваленого Київською владою рішення про перейменування вулиці, а сам «документ» датується 5 березня 2024 року. 

Насправді ця інформація не відповідає дійсності. Про це пишуть фактчекери з проєкту StopFake. Київрада не ухвалювала таких рішень, а сам скриншот, імовірно, підроблений, оскільки «документ» на ньому не відповідає усталеним в Україні правилам діловодства. Зокрема, порівнюючи його з аналогічними документами, можна помітити, що деякі пункти переставлені місцями або перефразовані. До того ж прізвище мера написано не «капслоком», як це заведено робити в документах згідно з держстандартами. 

Зрештою, Київрада одне з недавніх рішень щодо перейменування вулиць у місті Києві ухвалила 8 лютого 2024 року. І там немає жодного слова про перейменування вулиці Чайковського. 

Поширюючи цей фейк, агітпроп прагне дискредитувати Київраду на чолі з Віталієм Кличком. Мовляв, українська влада тепер уже робить ідолів із сучасних чиновників США в надії зрештою отримати військову допомогу від цієї країни. Проте це неправда. Раніше ми спростовували інформацію, що США нібито підтвердили «розкрадання» військової допомоги в Україні.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join