Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Message Система електроенергії в Одесі не витримала б і без російських обстрілів

Цей меседж активно поширюють проросійські телеграм-канали. У повідомленнях ідеться, що енергетична система в Одесі й області й так була дуже погано обладнана й виснажена, а тому — не витримала б й без російських обстрілів. Тобто на думку пропагандистів, вимкнення світла чекали б на одеситів навіть якби Росія не обстріляла інфраструктурні об’єкти ракетами. Крім того, місцеву владу звинуватили у замовчуванні реальних «деталей» ситуації та не рівному розподілі електроенергії. Мовляв, причиною проблем зі світлом є не російські бомбардування, а «давність» української енергетичної інфраструктури та «бездіяльність» української влади, яка лише наживається на проблемах з електроенергією.

Насправді складна ситуація з електроенергією в Україні виникла виключно через російську агресію. Вимкнення в різних областях України почалися від 10 жовтня — після першого масованого ракетного удару по інфраструктурі. Станом на зараз, згідно з інформацією від «Укренерго», українська енергосистема пережила вже 13 ракетних атак і 15 хвиль атак безпілотних літальних апаратів. Нерівний розподіл електроенергії часто виникає через технічну складність електромережі, а також інші логістичні обставини. 

Пропагандисти навмисно поширюють цей меседж, щоб спотворити реальність та перекласти відповідальність за свої дії на інших. Крім того, такі повідомлення спрямовані на появу недовіри до української влади й України загалом.

Раніше агітпроп активно поширював дезінформацію щодо проблем зі світлом в Україні й раніше. Зокрема, пропагандисти звинувачували українську владу у продажу електроенергії за кордон. 

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join