Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake США проводять військово-біологічні дослідження в Україні з вірусом пташиного грипу

Анонімні телеграм-канали, що поширюють проросійську риторику, посилаючись на міноборони Росії, заявляють, що «в інтересах Пентагону в Україні вивчалися умови неконтрольованої передачі пташиного грипу». Це буцімто відбувалося в Херсонській області, де досліджували штами, що здатні викликати епідемії. Також у повідомленнях йдеться, що «Міненерго США вербувало в Україні спеціалістів із досвідом та знаннями у сфері зброї масового ураження». Це — фейк.

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту Vox Check. У межах програми зі зменшення біологічної загрози українські науковці дійсно співпрацювали з американськими. Такі дослідження проводяться в усьому світі для протидії поширенню вірусу в певній місцевості. Ба більше, дослідження міграції птахів та перенесення ними збудника хвороби досліджують і в Росії.

Фейк про біолабораторії в Херсоні поширюється з 2015 року, коли Тетяна Томіліна, що балотувалася на посаду Херсонського міського голови, розповідала про це в рамках своєї передвиборчої кампанії. Згодом вона стала колаборанткою.

Агітпроп також говорить про нібито «вербування спеціалістів зі зброї масового ураження». Ймовірно, причиною поширення цього фейку стало навчання Нацполіції, СБУ та Держприкордонслужби, яке відбувалося за підтримки Міжнародної програми з протидії розповсюдженню зброї масового ураження Агентства США зі зменшення загрози у сфері оборони (DTRO). На цих курсах навчали виявляти «потенційні вироби подвійного призначення та блокувати їх переміщення».

Російські пропагандисти систематично поширюють фейки та маніпуляції про розроблення біологічної зброї в Україні. Це є частиною наративу, що «Захід керує Україною». В Україні ніколи не існувало «американських біолабораторій Пентагону» — це російський фейк, який поширюється з 2010 року і є одним із найтриваліших наративів агітпропу. Раніше «Детектор медіа» спростовував фейк, що Росія отримала понад двадцять тисяч документів, що підтверджують роботу американських біолабораторій в Україні. 

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join