Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Message Спростування фейку, що поранених військових ЗСУ везуть до Європи «як біоматеріал для дослідів»

У проросійському молдовському телеграм-каналі пишуть, мовляв, Україна ― це «полігон не лише для конвенційного, інтелектуального та безпілотного озброєння». Поранених українських військових нібито також перевозять до Європи як біоматеріал для вивчення наслідків впливу сучасних озброєнь на людину та для випробувань нових типів вірусів і бактерій, стійкіших до впливу антибіотиків. Повідомляючи це, пропагандисти частково посилаються на матеріал британського видання The Times. 

Насправді пропагандисти зманіпулювали статтею газети The Times з назвою: «Українська війна висвітлює мутовані супербактерії, які можуть протистояти антибіотикам». У тексті розповідають про випадок українського солдата, якому в лікарні Святого Георгія в Лондоні ампутували ногу через те, що антибіотики не могли вилікувати його інфекцію, адже бактерії виявилися стійкими до всіх класів антибіотиків. Однак заяви пропагандистів, що військовослужбовців ЗСУ транспортують до Європи для випробувань нових типів вірусів і бактерій є безпідставними. 

Водночас The Times пише, що це не лише криза зон бойових дій і далеких земель. У 2022 році в Англії понад 58 000 людей заразилися інфекцією, стійкою до антибіотиків, що на 4% більше, ніж роком раніше. Ба більше, щорічно у Великій Британії від таких інфекцій помирає майже 8000 людей. 

Цим меседжем пропагандисти підживлюють наратив про біологічні лабораторії Заходу на території України. У рамках цієї дезінформаційної кампанії ми фіксували низку подібних вкидів. Наприклад, писали про поширення фейку про нашестя в Україні отруйних павуків з американських біолабораторій.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join