Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Соціальні служби Німеччини оплачують замість українських біженців послуги перукаря

У різноманітних месенджерах та соціальних мережах на іноземну авдиторію поширюють історію про українську біженку, яка нібито відмовилась оплачувати послуги перукаря та манікюру у розмірі близько 200 євро. Буцімто замість неї рахунок мала сплатити служба соціального захисту. Нібито поліція, яку викликали стосовно цього, після короткого телефонного дзвінка підтвердила, що українські біженці мають такі привілеї. Ця історія — фейк.

Як з’ясували німецькі фактчекери проєкту CORRECTIVE, аналогічні історії поширювали щодо  двох різних міст. Місцева поліція спростувала інформацію про виклики.  У міністерстві соціальних справ федеральної землі Саксонії повідомили, що такі відшкодування не передбачені та юридично неможливі. З 1 червня українці отримали можливість отримувати базове соціальне забезпечення в Німеччині, однак воно не покриває візитів до перукарні. Соціальна допомога є однаковою для всіх, і українці не мають жодних переваг у порівнянні з громадянами інших країн.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join