Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Школярі на окупованій частині Харківщини обирають для навчання російську мову

Також нібито у них є великий попит на літературу російською мовою. Про таке повідомляють російські медіа на анонімні телеграм-канали. Це не так. 

Насправді окупанти знищують українські підручники та методичні посібники, книги з історії України, книги українських письменників, а українську мову в школах роблять факультативом. Знищували навіть казки та дитячі ілюстровані книжки, де майже немає тексту. Як пише Харківський антикорупційний центр, про те, якою мовою буде  навчання у школах, росіяни вирішили самостійно. 

Ще з травня окупанти на Харківщині наголошували, що навчання в школах буде за російськими програмами та російськими стандартами. Для цього делегації вчителів з окупованих територій Харківської області їздили на так звану перекваліфікацію до Росії. Наприкінці серпня пропагандисти повідомляли, що партія “Єдина Росія” поставила завдання розробити план поетапної русифікації шкіл і дитячих садків тимчасово окупованого Вовчанська, що на Харківщині. Зокрема, предмет «Історія України» замінять на «Історію Російської Федерації». Класи з навчанням українською будуть замінені на «російськомовні» класи. Українську літературу викладатимуть виключно російською й окремо буде «російська творчість (російська література)». Усі записи в журналах та щоденниках учнів робитимуть російською.

У серпні Путін доручив уряду Росії виплатити 10 тисяч рублів одночасно одному з батьків школярів на окупованих частинах Херсонської, Запорізької, Харківської, Луганської та Донецької областей за умови, що дитина до 15 вересня почне навчання за російськими програмами. 

У такий спосіб окупанти намагаються знищити все українське на окупованих територіях прикриваючись наративом про «захист російськомовних» від «утисків».

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join