Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Message Що цього разу говорив на Генасамблеї ООН Лавров

Під час виступу на Генеральній асамблеї ООН міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров повторив набір типових кремлівських тез, спрямованих на дискредитацію Заходу, ЄС та виправдання російської агресії. Його промова стала черговою спробою поширити дезінформацію на міжнародній арені, звинувачуючи Захід у всіх світових проблемах. Підбірку головних меседжів із неї зробив проєкт EUvsDisInfo.

Лавров намагався перекласти відповідальність за повномасштабне вторгнення Росії в Україну на Захід, зокрема через міф про «експансію НАТО». Ця дезінформація є класичним прикладом того, як Росія багаторазово повторює неправдиві твердження з метою зробити їх більш правдоподібними. Кремль стверджує, що Захід провокує Росію, коли незалежні країни, зокрема Україна, реалізують своє право обирати власну зовнішню політику і приєднуватися до НАТО.

Росія також маніпулює принципом самовизначення, стверджуючи, що жителі тимчасово окупованих територій України нібито «обрали» стати частиною Росії. Це твердження використовується для виправдання агресії проти України, хоча насправді Росія порушує права українців і силоміць анексує їхні території, зокрема у Криму та на сході.

Одним із головних інструментів Росії є просування меседжу про «неонацистський режим» у Києві, який нібито загрожував жителям окупованих територій. Такі заяви спрямовані на виправдання агресії та зміщення фокусу з російських воєнних злочинів, які здійснюються в Україні. Цей міф використовується для того, щоб дискредитувати підтримку Заходом України та виставити Росію «захисником» нібито пригноблених.

Росія намагається перекласти відповідальність за свої дії на Захід, стверджуючи, що Україна нібито готувалася до нападу на схід і Крим за підтримки західних країн. У такий спосіб Кремль виправдовує своє вторгнення як превентивну дію. Звинувачення на адресу НАТО, США та ЄС покликані посіяти недовіру до цих країн і розколоти міжнародну підтримку України. Росія поширює міфи про «неоколоніальні практики» Заходу, намагаючись отримати підтримку серед країн Африки, Азії та Латинської Америки. Російська дезінформація орієнтована на створення хибної картини конфлікту на міжнародній арені, виставляючи Росію як жертву агресивних дій Заходу та України.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join