Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation Розслідування ООН «не виявило доказів геноциду українців» під час російсько-української війни

Таку тезу поширили в іноземному сегменті соцмереж та ЗМІ. У повідомленнях ідеться, що у своєму звіті ООН не виявили доказів геноциду українців. Мовляв, один із членів Комісії ООН підтвердив це. Згодом інформацію перехопили пропагандисти та поширили у проросійському сегменті соціальних мереж, зокрема у телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. Це — маніпуляція.

За кейс взялися фактчекери проєкту «НотаЄнота», які дослідили, що звіт взагалі не мав на меті встановлювати акт геноциду українців. Комісія займалася розслідуванням порушень та утисків прав людини чи міжнародного гуманітарного права. Під час розслідування комісія ООН зафіксувала численні воєнні злочини, скоєні армією країни-терориста. 

Комісія ООН виокремила конкретні воєнні злочини, до яких належать напади на цивільних і об'єкти енергетичної інфраструктури, умисні вбивства, незаконне позбавлення волі, тортури, зґвалтування та інші види сексуального насильства, а також незаконне переміщення та депортація дітей. 

Як пояснили фактчекери, докази Комісії свідчать, що російська влада вчинила умисні вбивства цивільних українців на тимчасово окупованих Росією територіях. Крім того, Комісія також виявила численні випадки зґвалтувань, сексуального та гендерно зумовленого насильства, скоєних росіянами. Тобто у звіті справді не йдеться про геноцид, адже справжня мета розслідування — виявлення воєнних злочинів та порушень прав людини.

Теза щодо члена Комісії ООН, який буцімто підтвердив факт про «невиявлення доказів геноциду», маніпулятивна. Насправді він сказав, що Комісія поки що не знайшла таких доказів, проте вони продовжать розслідування. Водночас деякі іноземні ЗМІ, зокрема інформагентство «L'Agence France-Presse», у своєму твіттері опублікували новину, що «ООН не знайшли доказів геноциду в Україні».

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join