Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation Російські війська, здаючи Лиман, організовано залишили місто, оточення не було

Так у прокремлівських медіа пишуть про те, що 1 жовтня Збройні Сили України офіційно взяли під контроль місто Лиман, де російські окупанти встигли провести фейковий референдум про приєднання до Росії. Нібито журналісти CNN спростували заяву Києва про оточення українськими військовими російської армії в Лимані.

Журналісти CNN справді написали у статті, що прибули до Лимана через 30 хвилин після того, як президент України Володимир Зеленський оголосив, що Лиман повністю очищений від російських військ. «У неділю взагалі немає ознак присутності російських військ — кілька пошкоджених російських танків, або загиблі росіяни, або російські полонені. Слідів оточення було мало», – йдеться на сайті CNN.

Бої за Лиман тривали з 5 вересня. 30 вересня Сергій Черевий, речник східного угруповання ЗСУ, повідомив про завершення оточення російських військ в районі Лимана.

1 жовтня Сергій Череватий підтвердив, що ЗСУ зайшли в Лиман. Однак у місті ще тривають бої з ворогом.

Череватий зазначив, що звільнення Лимана необхідне для того, щоб:

• продовжити успішну Харківську операцію,

• захопити важливий район, який відкриває ворота для звільнення українського Донбасу, зокрема відчиняються напрямки на Сватове, Сєвєродонецьк, Кремінну тощо.

Російське міноборони також заявило про вихід військ з Лимана та пояснюють втрату Лимана нібито «відходом на вигідніші рубежі».

У неділю, 2 жовтня, місто було повністю зачищено. Заступниця міністра оборони України Ганна Маляр повідомила, що окупанти робили спроби прорватися, та втрачали особовий склад і сотні одиниць техніки.

Водночас прокремлівські анонімні телеграм-канали засуджують російських військових, які відступили та вимагають, щоб прокуратура розбиралася з командирами через невиконання вимог Бойового Статуту Збройних Сил Росії.

Отож, можемо припустити, що російська армія, розуміючи, що буде в оточенні, не відійшла «на вигідніші рубежі», а організовано втекла з українського міста Лиман. 

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join