Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Message Росіяни знайшли підтвердження перебування «іноземних найманців» в Україні — військовий квиток полеглого американського бійця

В анонімних телеграм-каналах російського сегмента поширюють фото нібито українського військового квитка «іноземного найманця» — Брайана Боєнджера. У документі зафіксовані особисті дані бійця, а також у ньому є окрема фотокартка, де двоє хлопців цілуються. Так автори переконують, що це світлина американця. Дописують також, що цей квиток знайшли на Запорізькому напрямку і що військового «не дочекається його любий друг», натякаючи на ймовірне знищення американського військового. 

Аналітики проєкту VoxCheck узялися аналізувати кейс і встановили, що фото військового квитка частково скомпілювали. Особа американського бійця Брайана Боєнджера справжня, і він воював в Україні. За допомогою зворотного пошуку фактчекери з’ясували, що зображення військового квитка американського бійця справді публікували в журналістських матеріалах ще у 2016 році. 

А вже для створення фейкової світлини пропагандисти наклали на зображення справжнього військового квитка фото іншої людини та фотокартку з двома хлопцями, що цілуються. 

Причому Брайан Боєнджер ніякий не «іноземний найманець»: у квітні 2016 року він уклав офіційний контракт зі Збройними силами України. Указ, який дозволяє іноземцям або особам без громадянства служити в ЗСУ, тодішній Президент України Петро Порошенко підписав ще в листопаді 2015 року.

Фактчекери пишуть, що у 2019 році Брайан Боєджер повернувся до США. З того часу він не був в Україні — малоймовірно, що його військовий квиток могли знайти на лінії фронту.   

Російська пропаганда систематично підживлює наратив, що в Україні воюють кадрові військові інших держав — так звані «іноземні найманці». У такий спосіб російська пропаганда намагається також виправдати невдачі російської армії. Мовляв, вони воюють не зі «слабкими» українцями, а зі «спеціально тренованими натівцями» чи американцями. Більш того, агітпроп вкидає фейки про найм студентів, безробітних тощо, аби показати, що в Україні вже нікому воювати й набирають «всіх підряд». 

До речі, в нашій рубриці «Новомова» ми розповідали, що це саме Росія набирає до себе найманців, зокрема вагнерівців. Адже це по суті терористична організація у складі російської армії. 

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join