Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Росіяни вперше застосували «найновішу лазерну зброю» в Бєлгороді

Російські телеграм-канали, зокрема «військкори», а також мережа телеграм-каналів, що керується російською розвідкою, поширили десятки повідомлень про застосування чи підготовку до застосування «найновішого лазерного комплексу “Пересвіт”». Мережа лякала читачів невідомими, але катастрофічними наслідками, «військкори» раділи та чекали на реабілітацію після поразок в Харківській, Херсонській та Луганській областях. І поширювали фото світових стовпів, які виходять в небо – як Бєлгороді, так і в інших містах Росії, наприклад, у Москві. Деякі ЗМІ навіть детально описали, як саме «осліпили супутники НАТО», та коли вони припинили роботу.

Але пропагандисти поширили фейк: на фото, які були зроблені в містах Росії – одне з найпоширеніших типів гало, — світловий стовп. Це природне атмосферне явище, яке виникає коли світло здебільшого від Сонця та Місяця відбивається в мікроскопічних крижаних кристалах у повітрі. Гало буває майже будь-яких форм, зафіксовано майже сотню різновидів, але найпоширеніші – це коло навколо Місяця та світлові стовпи під час заходу Сонця. Також стовпи можуть виникнути від інших джерел світла – наприклад, потужних освітлювальних приладів.

Про російський «найновіший лазерний комплекс» відомо суттєво менше. Про його появу заявив Путін у 2018 році, і гіпотетично цей комплекс мав би заважати роботі супутників, що працюють на висоті до 1,5 тисяч кілометрів – але про випробування чи застосування цього комплексу перевірених даних немає. Як і доказів того, що він взагалі існує.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join