Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation Росіяни маніпулюють інформацією й пишуть, що Україна ― найгірша країна у світі для жінок

У соцмережах російські пропагандисти поширюють картинку Глобального індексу миру та безпеки жінок (WPS Index) за 2023 рік, згідно з яким Україна нібито є «найгіршою у світі країною для жінок». Також агітпроп іронізує: «Але ж там скоро вони одні й залишаться».

Насправді росіяни зманіпулювали інформацією, про що повідомляють у проєкті StopFake. Дані на графіку відображають ситуацію в Європі, але не у світі загалом. Згідно з WPS Index, у 2023 році найнижчі оцінки отримали Афганістан, Ємен, ЦАР, Демократична Республіка Конго, Південний Судан і низка інших країн. України в цій десятці найгірших країн для жінок немає, вона посідає 117 місце зі 177 країн. Водночас Україна має найнижчий результат серед європейських країн. 

Варто зауважити, що такі низькі оцінки в рейтингу Україна отримала саме через війну з Росією, і вони відображають складні реалії, з якими стикаються жінки в умовах війни. Так, згаданий рейтинг оцінює різні компоненти статусу жінок ― від участі в економіці до здоров’я та ризиків насильства. До нього, зокрема, входять оцінки освіти, безпеки, парламентського представництва, материнської смертності, правового захисту та близькість до збройного конфлікту. 

Маніпулюючи інформацією, Росія намагається дискредитувати Україну, вплинути на її імідж у світі та змістити акценти. Раніше ми документували фейк, мовляв, розслідування Bellingcat довело, що Єрмак заплатив Time за місце в рейтингу найвпливовіших людей року.

War
Author: Віталій Михайлів,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join