Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Президент Латвії «розсмішив Зеленського словами про перемогу ЗСУ»

Таку інформацію поширили у соціальних мережах, зокрема у телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що 3 березня під час зустрічі Володимира Зеленського та президента Латвії Егілса Левітса той розсмішив Зеленського словами про повернення українських територій та подальшу перемогу ЗСУ. Мовляв, Зеленський «сам не вірить у перемогу України». Це — неправда. 

На кейс звернули увагу аналітики проєкту StopFake, які визначили, що насправді Зеленський розсміявся у відповідь на слова глави Латвії, що з поверненням територіальної цілісності України повернеться і територіальна цілісність Росії у її міжнародно визнаних кордонах. Як пояснюють аналітики, то президент Латвії розповідав про гарантії безпеки для України та формулу миру, яка полягає у досягненні «довгострокового миру». Президент Латвії наголосив, що «довгостроковий мир означатиме повну територіальну цілісність України і для Росії також». Після слів про територіальну цілісність Росії обидва президенти розсміялися, і це можна побачити на відео.

До того ж зустріч президентів супроводжувалася синхронним перекладом, який природно відбувається з деякою затримкою, тому у слухачів може скластися враження, що Володимир Зеленський справді розсміявся через почуту ідею про повернення всіх територій України, однак це не так. 

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join