Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Працівники Харківської ОВА перепродують гуманітарну допомогу від Франції

Таке повідомлення поширили у соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що нібито Харківська ОВА перепродує генератори, які Франція надала Україні як гуманітарну допомогу. Як доказ автори повідомлень наводять скриншот про продаж генераторів тієї ж марки в одному з онлайн-магазинів. Це — неправда. 

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту VoxCheck та дослідили, що немає жодних доказів на підтвердження того, що на сайті продають генератори саме з вантажу гуманітарної допомоги, який надали Харківській ОВА. На офіційній сторінці голови Харківської ОВА Олега Синєгубова фактчекери знайшли допис від 20 січня 2023 року, в якому йшлося, що Франція в межах проєкту «Світло та теплота для України» передала 188 генераторів. Як пояснили фахівці, використати їх планують у нових Пунктах Незламності. 

Фактчекери дослідили світлини, які опублікував очільник Харківської ОВА, та з'ясували, що на загальному фото можна побачити різні бренди генераторів, зокрема і бренд «Kohler», який пропагандисти навели у приклад на скриншоті. Фахівці кажуть, що їм не вдалося знайти оголошення про продаж саме того генератора «Kohler», скриншот якого використали у дописі. Утім, на офіційному сайті компанії «Kohler» в Україні вони знайшли декілька оголошень про продаж генератора цієї марки. Фактчекери переконані: це ніяк не доводить, що Харківська ОВА продає генератори саме з гуманітарної допомоги. Оскільки на сторінках різних онлайн-магазинів є широкий вибір генераторів від Kohler.

Нагадаємо, раніше «Детектор медіа» пояснював маніпуляцію, у якій стверджували, що на Харківщині люди нібито не отримують гуманітарну допомогу.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join