Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation Польський генерал заявив, що українці масово тікають з України через Зеленського

Таку тезу поширили в соціальних мережах, зокрема в російському сегменті фейсбуку. У повідомленнях ідеться, що польський генерал Вальдемар Скшипчак нібито заявив про «масову втечу» українців за кордон. Мовляв, вони тікають через те, що Зеленський ніяк «не може досягти миру» з Росією та не йде на поступки. Автори посилаються на матеріал польського видання Wprost. Це — маніпуляція. 

За цей кейс узялися фактчекери StopFake, які пояснили, що Вальдемар Скшипчак насправді  опублікував свій матеріал у польському медіа із заголовком «Як завершити війну в Україні?» У ньому польський генерал розмірковував над можливими варіантами закінчення війни. Також він писав про проблеми вимушеної міграції до країн ЄС. Однак у матеріалі взагалі не наведені тези, що українці мігрують за кордон через Зеленського, який «ніяк не домовиться з Росією». Це вигадка фейкоробів, які спотворили контекст усього матеріалу. Більш того, у тексті польський генерал пояснив, що міграція спричинена війною. 

Пропагандисти поширюють цю маніпуляцію, аби показати, що українці нібито позитивно налаштовані до співпраці з Росією та чекають на «примирення». Мовляв, політика Зеленського не влаштовує українців і ті «втікають».

Author: Орест Сливенко,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join