Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation Польща офіційно вимагає вибачень від України через Волинську трагедію

Повідомлення такого змісту поширили російські пропагандистські медіа, після цього теза перекочувала й до соцмереж. У повідомленнях йдеться, що Польща офіційно висунула вимогу Києву. Мовляв, Україна має просити вибачення за Волинську трагедію.

У своїх дописах пропагандисти посилаються на польське видання Gazeta Wyborcza, де нібито й опублікували вимогу до офіційного Києва. Проте це — маніпуляція, на яку звернули увагу фактчекери зі StopFake.

Як пишуть фактчекери, насправді йдеться про висловлювання польського політолога, який відомий просуванням кремлівських наративів. І у виданні Gazeta Wyborcza опублікували матеріал про зустріч, де виступав цей політолог, із заголовком «Проросійська пропаганда на зустрічі в Познані. "Польський уряд готується до війни на Сході". У своїй колонці автор Томаш Нічка розмірковує про Сикульського, і про те, як він спочатку був цілком розважливим ученим, а зараз активно поширює антиукраїнські та антиамериканські тези, схожі на наративи кремлівської пропаганди. Заява про те, що Україна має перепрошувати Польщу за Волинську трагедію, пролунала з вуст Сикульського саме на цій зустрічі. А офіційних заяв щодо вибачень України Польща не робила.

Проте пропагандисти регулярно поширюють фейки та маніпуляції щодо польсько-українських відносин. Це потрібно для того, щоб розсварити Польщу та Україну й створити видимість, що між країнами, які підтримують одна одну, є напруга. Також пропагандисти постійно повторюють наратив про те, що Польща прагне анексувати частину України й вже почала готуватися до цього. 

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join