Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake На першій різдвяній літургії ПЦУ у Києво-Печерській лаврі були присутні лише бойовики та преса

Таке повідомлення шириться соціальними мережами й ворожими телеграм-каналами. У ньому йдеться, що у Києво-Печерській лаврі митрополит Епіфаній провів різдвяну літургію лише для військових і преси. Мовляв, решта людей не захотіли брати участь у літургії, адже визнають лише православну церкву московського патріархату, а православну церкву України вважають розкольницькою. Однак це — брехня. 

Як пише StopFake, низка ЗМІ, які висвітлювали богослужіння, зазначили, що на різдвяну службу зібралося багато вірян. З фото й відео видно, що у церкві не лише журналісти, військовослужбовці, а й багато просто вірян. Святкова літургія в лаврі також транслювалася національними телеканалами. На трансляції видно, хто був у храмі під час служби. 

Пропагандисти поширюють цей фейк, щоб переконати всіх, що Православна церква України не популярна серед українців, і таку церкву вважають схизматичною. Тобто такою, яка відділилася від справжньої, канонічної. 

Наприклад, раніше «Детектор медіа» спростовував фейк про те, що Православна церква України нібито не отримувала дозволу від адміністрації заповідника «Києво-Печерська лавра» на проведення богослужіння 7 січня. УПЦ МП назвала намір Епіфанія провести службу в Лаврі спробою «силового захоплення». Такі фейки потрібні пропагандистам, щоб дискредитувати Православну церкву України, яку вони вважають розкольницькою. Мовляв, вона в Україні нікому не потрібна, її представники порушують закон тощо. Також Росія намагається створити видимість, що українці воліють ходити в храми Московського патріархату.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join