Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake МВС України заборонило злочинцям використовувати вітання «Слава Україні»

У проросійських телеграм-каналах та соціальних мережах поширюють інформацію, що в Україні нібито формують «каральні штрафні підрозділи» з людей, яких засудили за дезертирство, зґвалтування та вбивство. Мовляв, МВС України заборонило їм використовувати «бойовий клич» «Слава Україні», оскільки цим вони дискредитують українську армію. Нібито щоб використовувати це вітання спершу слід «спокутувати провину» на полі бою. У дописах також додають, що гвардійці замість «Слава Україні» найчастіше вважають за краще використовувати російську лайку чи гасло «Смерть ворогам!». Це — фейк.

В Україні немає так званих «каральних штрафних підрозділів». Ув’язнені справді беруть участь у бойових діях, однак здебільшого це стосується колишніх військових. Перед тим, як відрядити ув’язненого на фронт, до уваги беруть його бойовий досвід, заслуги перед державою та щире каяття. Однак, це поодинокі випадки, на відміну від масової мобілізації ув’язнених до лав російської армії.

У жовтні 2018 року Верховна Рада затвердила військове вітання «Слава Україні! — Героям Слава!» як офіційне вітання українського війська та Національної поліції України. Однак, немає жодних підтверджень, що МВС України заборонило будь-кому використовувати це вітання, зазначають Фактчекери VoxCheck. Немає підтвердження і того, що гвардійці замість вітання вживають російську лайку чи гасло «Смерть ворогам!». Насправді вираз «Смерть ворогам!» є частиною гасла «Слава нації! — Смерть ворогам!», яке вважають продовженням вітання «Слава Україні! — Героям Слава!».

У такий спосіб пропагандисти підживлюють наратив про нацизм в Україні. Мовляв, українців ділять на гідних та негідних вживати ті чи інші гасла. Також російська пропаганда використовує тактику віддзеркалення, щоб наголосити, що в українському війську теж служать колишні злочинці.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join