Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation Мексиканські картелі отримують зброю, надану Україні

Пропагандисти поширюють у соцмережах відео, на якому в репортажі мексиканського телеканалу Milenio нібито згадується про те, що мексиканські наркокартелі отримують зброю, яку передають Україні в якості військової допомоги. Це — маніпуляція.

На відео звернули увагу аналітики проєкту AP Fact Check. Вони зʼясували, що пропагандисти навмисно неправильно переклали коментар з нього. Насправді там сказано, що члени «Картелю Гольфо» «володіють джавелінами». Ведуча цієї новинної програми лише згадує, що це — тип зброї, який використовують ЗСУ, однак не каже про те, що наркокартель отримав її за участі українців чи що конкретно зброя з відео мала б бути на озброєнні в української армії. Крім того, журналісти телеканалу неправильно ідентифікували зброю в репортажі — насправді там показано не «Джавелін», а «АТ4», інший вид протитанкової зброї.

У такий спосіб пропагандисти намагаються дискредитувати українську владу та зірвати поставки збройної допомоги з країн НАТО. Мовляв, українці перепродають її на чорному ринку і вона потрапляє в руки злочинцям. Проте військові експерти на запит фахівців AP Fact Check відповіли, що, ймовірно, наркоторгівці купили зброю у спосіб, не пов’язаний з Україною. 

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join