Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake КМУ відряджає в зону бойових дій майже дві тисячі лікарів із західних областей

У соціальних мережах поширюють нібито фото постанови Кабінету Міністрів України від 7 грудня про відрядження 1796 лікарів із державних лікувальних закладів «Львівської, Хмельницької, Тернопільської, Івано-Франківської та Ужгородської» областей до лікувальних закладів у Миколаївській, Донецькій та Запорізькій областях. У дописах стверджують, що постанову опублікували на сайті КМУ, а через кілька хвилин видалили. Це — неправда.

Кабінет Міністрів України не ухвалював такої постанови, а фото документа створили в графічному редакторі. Фактчекери проєкту VoxCheck зазначають, що у фейковому документі багато помилок. Для прикладу, Закарпатська область зазначена як Ужгородська, не дотримані норми офіційного діловодства. На сайті КМУ під номером 1363 зазначено постанову від 6 грудня із зовсім іншим змістом.

У мережі систематично поширюють фейкові документи. Ймовірно, у такий спосіб намагаються посіяти недовіру до органів влади. Раніше поширювали фейки про проєкт закону, який дасть змогу без причини вимикати всім мобільний зв’язок та інтернет.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join