Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Кількість іноземців в українській армії невдовзі перевищить 50%

Про таке пишуть проросійські телеграм-канали та медіа. Мовляв, російській армії протистоять не ЗСУ, а іноземці, «армія НАТО», «батальйони поляків» тощо. Нібито за даними російської розвідки зараз українська армія насичена іноземними найманцями на 30%, а незабаром частка перевищить 50%. Буцімто саме тоді й зроблять повідомлення, що в Україні воюють війська НАТО. Це — неправда.

За словами президента України Володимира Зеленського, вторгненню Росії в Україну протистоїть близько 700 тисяч українських військових. Чисельність іноземних добровольців оцінюється від кількох сотень до кількох тисяч осіб і не може бути «половиною» ЗСУ.

У серпні 2022 року в Генштабі ЗСУ повідомляли, що за контрактом в українській армії служить не більше 100 військовослужбовців-іноземців. Як пише StopFake, у березні 2022 року, на участь в Міжнародному легіоні тероборони України  подали заявки близько 20 тисяч добровольців. До легіону входять бійці з усіх континентів. Найбільше представників США, Великої Британії, Польщі, країн Балтії, Канади, Норвегії, Фінляндії та Данії. Загалом це 70–80% іноземних добровольців. За інформацією посольства України у США, заявки на вступ до легіону подали понад три тисячі американців. Проте остаточна кількість іноземців військовим командуванням не озвучується з міркувань безпеки. Зазначені цифри — це лише заявки, а скільки саме людей із тих, які виявили бажання вирушити на фронт, справді пішли воювати, — невідомо.

Російська пропаганда поширює фейки про те, що нібито в Україні їм протистоїть армія НАТО задля виправдання провалів своєї армії в очах росіян. Також агітпроп розповідав, що нібито українські військові неспроможні досягнути рівня військового вишколу за стандартами НАТО. Також, нібито, успішний контрнаступ ЗСУ — заслуга безпосередньої участі Пентагону в розробленні плану.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join