Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний «важко поранений», тому не з’являється в публічному просторі

Таку тезу поширили в телеграм-каналах та російських медіа, які транслюють прокремлівську риторику. Мовляв, у головнокомандувача Валерія Залужного серйозне поранення і йому зробили операцію. Телеграм-канали пишуть, що, крім Офісу президента, його не бачить ніхто, і «можна ставитися до цієї інформації скептично, проте публічно Залужний уже давно не з’являється на публіці, що тільки посилює чутки, що з ним не все гаразд». Це — фейк.

Інформація про важке поранення Валерія Залужного не має жодних доказів, адже це конспірологічна теорія російських пропагандистів. «Загибель» головнокомандувача вже неодноразово спростовувала заступниця міністра оборони України Ганна Маляр. Також 24 травня 2023 року Володимир Зеленський провів засідання Ставки верховного головнокомандувача, після якого зазначив у своєму телеграм-каналі, що «про оперативну інформацію доповіли головком, ГУР МО, командувачі ОСУВ “Хортиця” й “Таврія”». Присутність Залужного на ставці підтвердив і секретар РНБО Олексій Данілов, написавши про це у твіттері.

25 травня полковник ЗСУ, блогер і журналіст Анатолій Штефан «Штірліц» опублікував відео з Валерієм Залужним. На відео Штефан говорить: «Нарешті 25 травня я хочу відкрити страшну тайну, дуже страшну тайну про головнокомандувача Збройних Сил України», а потім камеру переводять убік, де за столом сидить Валерій Залужний. Головнокомандувач подякував усім українцям та сказав: «Разом обов’язково переможемо, і не тільки сьогодні».

Поширюючи наратив про ліквідацію українських командувачів, російські пропагандисти намагаються посіяти паніку серед українського населення. Нібито без військового керівництва українців ніхто не захистить. Також ці наративи мають деморалізувати українських військових та підбадьорити російських окупантів. Раніше «Детектор медіа» спростовував фейки про те, що головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний нібито загинув, а командувача підрозділів територіальної оборони Ігоря Танцюру буцімто вбили в Бахмуті.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join