Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Французька студія випустила мультсеріал про те, як Зеленський «виряджає українців у м’ясорубку»

Таку інформацію поширили у соціальних мережах, зокрема у телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що нібито французькі аніматори випустили мультсеріал «Ukraine Inc.» про Володимира Зеленського. Автори пишуть, буцімто мультфільм зображує «похмурі реалії» України. Мовляв, заради підвищення власного рейтингу та накопичення фінансового капіталу Зеленський на запит Заходу запускає «воєнну м’ясорубку» — виряджає українців на смерть. Це — неправда. 

За кейс узялися фахівці проєкту VoxCheck, які визначили, що немає жодних доказів, що мультсеріал випустила так звана «французька студія». Як пояснюють фактчекери, у мережі неможливо знайти згадку конкретної компанії, а новини про серіал поширюють лише в соцмережах російського сегмента. 

Самі епізоди «Ukraine Inc.» насичені штампами російської пропаганди. Володимира Зеленського зображають наркозалежним та повністю підконтрольним «західним кураторам», які скеровують його жертвувати українцями заради війни з Росією. У мультику намагаються перекласти відповідальність за численні жертви серед цивільних з Росії на Україну та Захід. 

Пропагандисти систематично поширюють фейки про українських високопосадовців, зокрема Зеленського з метою його дискредитації. У такий спосіб агітпроп використовує тактику висміювання й намагається створити ілюзію, що керівництво України зневажають у Європі. Раніше пропагандисти поширювали повідомлення про фейкові графіті з Зеленським у публічних місцях, фейкові обкладинки журналів тощо.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join