Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Message Донатити на ЗСУ та допомагати волонтерам немає сенсу

Про таке пишуть проросійські телеграм-канали для дискредитації українських волонтерів. Мовляв, волонтерські донати не врятують країну, економіка якої тріщить по швах, а закордонні партнери не квапляться її підтримувати. У такий спосіб просувають ще один меседж - нібито Україну на Заході не підтримують. 

Пропагандисти пропонують замість донатів на армію купувати буржуйки, дрова та генератори, бо це, нібито, на відміну від донатів, допоможе «вже завтра». Насправді те, що треба готуватися до зими не виключає потребу у допомозі для армії. Штучне протиставлення є однією з поширених тактик пропагандистів. Також агітпроп пише, що пожертви 200-300-400 гривень «лише створюють емоційне тло», Насправді будь-яка сума допомоги важлива, рятує життя і допомагає українській армії.

Одним із приводів активної дискредитації волонтерського руху став рекордний збір коштів на закупівлю дронів для української армії. Спочатку пропагандисти звинувачували Сергія Притулу та Сергія Стерненка у тому, що вони «цинічно збирають гроші» під час атак. Далі почалась хвиля дискредитації власне дронів, які планували закупити. У повідомленнях маніпулювали як їх вартістю, так і технічними характеристиками. У такий спосіб пропагандисти намагалися показати удавану недобросовісність роботи українських волонтерів та неефективність витрачання зібраних коштів. Також пропагандисти часто маніпулюють темою звітності в роботі волонтерів. Ймовірно не всі звіти про закупівлю техніки чи певних приладів для армії можуть бути оприлюднені через соціальні мережі, адже цю інформацію може використати й ворог. Однак, пропагандисти маніпулюють емоціями, залишаючи факти поза контекстом.

Ще з 2014 року український волонтерський рух став суттєвою підтримкою для української армії. Саме тому пропагандисти намагаються у будь-який спосіб знецінити його та дискредитувати.  Детальніше

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join