Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake До вторгнення Росії в Маріупольському театрі ставили лише українські п'єси.

Російські пропагандисти пишуть про те, що Маріупольський драматичний театр нібито поновлює свою роботу. У повідомленнях йдеться, що спроба відродити новий театральний сезон у зруйнованому російськими військами Маріуполі буде здійснюватись у приміщенні Маріупольської камерної філармонії (яку в сюжеті пропагандистського RT називають «міським Будинком музики»). Її будівля уціліла під час обстрілу міста. За повідомленнями російських окупантів, театральний сезон у місті планується відновити 10 вересня, вже відбуваються репетиції. У тому ж сюжеті пропагандистів йдеться, що до окупації Росії, у театрі українські п'єси поступово витісняли весь інший репертуар, і нібито російською твори ставити не можна було. Але це — неправда.

Як пише StopFake, репертуар театру аж до його руйнування під час російського авіанальоту 16 березня 2022 року складався з російських, українських та зарубіжних творів. На веб-сайті театру можна побачити повний список репертуару великої сцени, що містить 25 постановок. Лише 10 із них показували українською мовою, решта 15 — російською. Тобто паритет був явно не на користь українського репертуару. «Ставити вистави російською мовою в Маріупольському драмтеатрі заборонити ніяк не могли — це фейк російської пропаганди, яка продовжує демонструвати своїй аудиторії нібито обмеження прав російськомовного населення на тимчасово окупованих Росією територіях», — пишуть фактчекери. До слова, значна частина трупи Маріупольського театру евакуювалася до Ужгорода. Й саме там театр планує поступово відновлювати свою роботу й вже рпепетирує першу п'єсу, яка розповідатиме про життя Василя Стуса.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join