Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Діяльність біолабораторій спричинила спалах африканської чуми свиней в Україні

Російські колаборанти поширюють інформацію про рекордні спалахи цього захворювання на тимчасово окупованій частині Запорізької області. Також нібито з діяльністю біолабораторій пов’язане підвищення рівня захворюваності щитоподібної залози у мешканців цього регіону. Це — неправда. 

В Україні немає масштабного спалаху африканської чуми свиней. У 2022 році випадки цієї хвороби реєстрували серед тварин у Київській, Житомирській, Чернігівській, Кіровоградській та Сумській областях. У червні-липні 2022 року нові випадки були лише на Сумщині та Кіровоградщині. Як пишуть фактчекери VoxCheck, статистика захворюваності на африканську чуму свиней із 2012 року у перші 7 місяців 2022 року не відрізняється від попередніх показників. Вірус африканської чуми небезпечний лише для домашніх та диких свиней. Наразі хворобу періодично реєструють в Європі, Азії, Африці, Карибському та Тихоокеанському регіонах. Людині цей вірус не передається та є безпечним для її здоров’я.

У травні 2020 року Центр громадського здоров’я МОЗ України повідомляв, що за останні 5 років кількість захворювань щитоподібної залози збільшилася у 5 разів. Цей показник залежить від зовнішнього середовища, йодного дефіциту, способу життя, стресу, харчування, супутніх захворювань. Також Центр повідомив, що високий відсоток ризику проблем зі щитоподібною залозою передається у спадок. Однак, немає зв'язку між вірусом африканської чуми та захворюванням щитоподібної залози.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join