Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Американського блогера Гонсало Ліру нібито заарештували «за критику Зеленського» та «катують» в українському СІЗО

Пропагандисти поширюють у соцмережах та медіа інформацію щодо блогера Гонсало Ліри, якого нібито незаконно утримують в українському СІЗО. Мовляв, затримали Ліру через «критику Президента України Володимира Зеленського». Утім це — фейк.

На нього звернули увагу фахівці проєкту StopFake. Вони з'ясували, що цю інформацію спочатку опублікував на своїй сторінці в Х американський ведучий Такер Карлсон, який є прихильником Дональда Трампа і критикує будь-яку допомогу Україні. Про небезпечні наративи в його авторській програмі вже писав «Детектор медіа». Після заяв Карлсона американський мільярдер та голова компанії X (Twitter) Ілон Маск вимагав пояснень від української сторони у зв'язку з арештом «американського громадянина» на території України. Також Маск звинуватив Україну в застосуванні тортур до Гонсало Ліри.

Не існує жодних доказів того, що до Гонсало Ліри застосовувались тортури. Крім того, в Україні не існує кримінальної відповідальності за критику президента. Американський блогер був заарештований 1 травня 2023 року в Харкові за порушення статті 436–2 Кримінального кодексу України (виправдання російської агресії проти України). У коментарі для українського видання NV.ua представники Служби безпеки України (СБУ) заявили, що дії українських правоохоронців з арешту проросійського блогера Гонсало Ліри відбувались виключно відповідно до закону. Зокрема, Гонсало Ліра стверджував, що Україна буцімто обстрілює свою власну територію, а країною керує неонацистський режим.

СБУ задокументувала діяльність Ліри та вручила блогеру підозру. У травні 2023 року суд обрав йому запобіжний захід у вигляді утримання під вартою з можливістю внесення застави. Спочатку його випустили під домашній арешт після внесення застави, але в липні Ліру знову заарештували при спробі перетнути кордон з Угорщиною на мотоциклі. Наразі Ліра перебуває в слідчому ізоляторі в Харкові. Судові слухання в його справі призначено на 12 та 21 грудня 2023 року.

Також варто зауважити, що Гонсало Ліра відкидав факти масового вбивства мирних жителів у Бучі та інших українських містах, розголошував місце перебування західних журналістів та українських військових, а також поширював їхні особисті дані. Крім того, Ліра захищав мотиви Путіна, стверджуючи, що росіяни нібито докладають особливих зусиль, щоб не зруйнувати цивільну інфраструктуру і не завдати шкоди мирним мешканцям. На своїх акаунтах у соцмережах блогер поширював низку раніше спростованих теорій змови, включаючи твердження Росії про існування в Україні «американських лабораторій для виробництва біозброї». Український Центр стратегічних комунікацій у своєму матеріалі «Що не так із проросійським блогером Гонсало Лірою, за якого вступились Карлсон і Маск» детально розповів про багатомісячну антиукраїнську діяльність Гонсало Ліри. «Детектор медіа» раніше писав, у які ще способи Росія використовує думку іноземців у медійному полі.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join