Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake У Запоріжжі працює крематорій, де спалюють тіла українських загиблих військових

Таку інформацію проросійські пропагандисти поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, де транслюють проросійські наративи. У повідомленнях серед іншого йдеться, що замість закінчення війни, яке обіцяв Президент України Володимир Зеленський, місцеві задихаються від безперервного спалювання тіл українських військових. Втім це — фейк.

Цей кейс проаналізували фахівці з VoxCheck. Вони зʼясували, що в Запоріжжі є організації, що проводять кремації, проте це відбувається не в самому місті, а за його межами. Зокрема, в Одесі, Харкові чи Києві. А користувача, що скаржився на нібито безперервну роботу крематорію у місті, аналітикам знайти не вдалося.

У такий спосіб росіяни хочуть залякати цивільне населення. Мовляв, в Україні все настільки погано на фронті, що тіла загиблих спалюють цілодобово, ще й у житлових районах. Ворог намагається деморалізувати українців, маніпулюючи кількістю втрат. «Детектор медіа» вже спростовував російський фейк про створення мобільних крематоріїв в українській бригаді ТрО.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join