Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Message Спростування фейку, що дітей в Україні змушують здавати кров для потреб ЗСУ — фотодоказ

Російські медіа поширили інформацію, що в Україні нібито примусово брали кров у дітей для потреб армії. Водночас у таких пропагандистських матеріалах наголошують, що це роблять самі військові, або ж ця кров збирається для «іноземних найманців». До публікацій додають фото хлопця, який здавав кров у навчальному закладі — на задньому плані фотографії видно шкільні парти. 

«В історії вже були випадки, коли дитяча кров йшла на підтримку здоров’я… солдатів Вермахту. І ця практика отримала свою оцінку під час Нюрнберзького процесу», — пишуть пропагандисти. 

Фактчекери StopFake проаналізували кейс і визначили, що насправді ж цю фотографію було зроблено у День донора, який провели 22 серпня на Вінниччині. Тоді дійсно пункт забору крові обладнали у місцевому ліцеї, а сам забір крові провела виїзна бригада із Вінницького обласного центру служби крові за допомогою місцевих медпрацівників. 

Усього кров здало 80 осіб, у локальних групах пишуть, що охочих було набагато більше, але за станом здоров’я не всі змогли взяти участь у цій процедурі. Було оприлюднено багато фотографій із заходу — серед них можна побачити й ту, яку використав агітпроп — але на жодному фото не видно дітей, у черзі та на здачі крові перебувають лише повнолітні. 

Пропагандисти систематично поширювали фейки та маніпуляції на тему нібито браку крові в Україні. У такий спосіб автори повідомлень прагнуть переконати, що в Україні все погано та що поранених безліч, яким не надається гідна допомога, оскільки «немає достатньо крові». Нам вдалося спростувати раніше декілька фейків на цю тему. Наприклад, в одному з фейків ішлося, буцімто в Україні забороняють усім іноземним громадянам ставати донорами крові. Також ми перевірили автентичність допису в соціальних мережах про те, що українська жінка відмовляється від свого чоловіка, бо йому «переливали кров москалів». 

Author: Орест Сливенко,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join