Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Іноземні компанії нібито купили 40% землі сільськогосподарського призначення України

Пропагандисти поширюють інформацію зі статті, яку вже видалили з журналу Australian National Review, щодо продажу у 2021 році 40% сільськогосподарських земель України західним компаніям Cargill, Monsanto та Dupont. Проте це - неправда.

На неї звернули увагу фахівці проєкту VoxCheck. Вони роз'яснили, що з 1 січня 2024 року ринок землі в Україні розпочав свою роботу, а другий етап земельної реформи досі триває. Тепер землю можуть купувати не лише фізичні особи, а й компанії, і ліміт на це збільшено до 10 тисяч гектарів. Але як на першому, так і на другому етапі земельної реформи купівля землі іноземними компаніями заборонена. Навіть українські агрохолдинги з іноземними бенефіціарами не мають доступу до українського ринку землі. Іноземці (фізичні особи) можуть отримати сільськогосподарські ділянки у спадщину, але не можуть ними користуватися, і ці ділянки підлягають відчуженню протягом року.

Ресурс Media Bias/Fact Check оцінює видання Australian National Review як конспірологічне та псевдонаукове джерело, що поширює неправдиві твердження. Також воно посилається на статтю французького Ritimo, проте в ній немає жодної інформації про купівлю українських земель компаніями Cargill, Monsanto та Dupont. Навіть більше, компанія Monsanto припинила своє існування в 2018 році, коли її поглинула Bayer.

Пропагандисти поширюють подібну дезінформацію, щоб залякати українське населення та зачепити тригер для багатьох людей, посилюючи меседж про зовнішнє управління. Мовляв, у країні війна, а її вже продали.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join