Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Charlie Hebdo на обкладинці чергового номера познущалося з киян без світла

У російськомовному сегменті соцмереж поширюють картинку начебто спеціального числа журналу Charlie Hebdo, присвяченому Україні. На малюнку – мітка геотегу із надписом Київ на чорному полі – і підпис в пузирі, як у коміксах «Ось ми й перейшли не темний бік сили».

Надпис відсилає до надпису на футболці президента Зеленського, на який був заклик із «Зіркових війн» Come to the Dark Side,  де першу літеру в слові Dark замінили на u, аби слоган пропонував переходити на сторону UA.  

Насправді Charlie Hebdo не створював такої обкладинки, й це легко перевірити:  на  підробленій обкладинці зазначена дата виходу та номер журналу: 21 жовтня 2022 року № 1579. Журнал із таким номером вийшов 26 жовтня, і його обкладинка присвячена ультраправому французькому політику Земмуру ( і російському  прапору, що стирчить з анусу політика). Наступне число вийшло 2 листопада, і на ньому – Маск, який збирається «звільнити правду» у твіттері, надавши слово колишньому президенту США Дональду Трампу. Але картинку і Києвом у темряві поширили десятки російських   телеграм-каналів,  із кількістю підписників понад сто тисяч.

Це не вперше, коли російська пропаганда створює фейкові обкладинки Charlie Hebdo, аби переконати аудиторію, що в Європі постійно сміються з України,  її президента та  страждань її народу. Редакція навіть випустила спеціальне роз'яснення, де назвала підроблення неякісними та пообіцяла і надалі боротися із путінським божевіллям. 

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join