Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Message Банкова нібито посилила мобілізаційні заходи в західних областях України

В українському проросійському телеграм-каналі пишуть, що раніше при поповненні лав ЗСУ ставка робилася переважно на жителів східних, південних і частин центральних областей України, однак тепер черга дійшла й до заходу країни. Донедавна регіон буцімто значно відставав у проведенні мобілізації «з мовчазної згоди центральної влади». 

Нібито серйозне виснаження мобілізаційних резервів у Південно-Східній і Центральній Україні змусило Київ забути про «привілейоване» становище західних областей і вдатися до вимушеного розширення зони примусової мобілізації. 

Утім, ще у 2022 році тодішній начальник управління персоналу штабу Сухопутних військ ЗСУ Роман Горбач стверджував, що в західних областях більші мобілізаційні плани, оскільки там проживає більше громадян. 

Також у пропагандистському дописі йдеться, що саме західні регіони є лідерами за кількістю ухилянтів. А нововведення вже начебто викликали шквал невдоволення серед місцевого населення, яке «звикло виявляти патріотизм лише на словах, а не на ділі».

Насправді точних даних із розподілу мобілізованих по областях у відкритих джерелах не публікують. Не існує відповідних даних і про ухилянтів. Подібні твердження є не більше, як вигадкою пропагандистів, яка має на меті розділити український народ і налаштувати людей із різних регіонів одне проти одного.

Нагадаємо, раніше пропагандисти вже поширювали дезінформацію про те, що буцімто в Україні масово мобілізовують чоловіків саме із «проросійських регіонів», а «прозахідні» нібито не чіпають.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join