Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Американський актор Дін Норріс закликає Володимира Зеленського боротися з наркозалежністю

У російських медіа, що транслюють прокремлівську риторику, та в російському сегменті фейсбуку поширюють відео з американським актором Діном Норрісом, де він нібито закликає Володимира Зеленського звернутися в реабілітаційний центр для алкоголіків та наркоманів Hazelden Betty Ford. Це відео буцімто опублікував актор в історіях інстаграму та позначив офіційні акаунти Володимира Зеленського та реабілітаційного центру. Це — неправда.

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту Myth Detector. Актор Дін Норріс не публікував цього відео в соціальних мережах, також його не поширювали в надійних ЗМІ. Ймовірно, відео купили на платформі Сameo, де можна придбати персоналізовані звернення від знаменитостей. Також на відео немає деталей, які б указували на те, що актор звертається саме до Володимира Зеленського, як і немає згадок про Україну. У відео Дін Норріс звертається до якогось «Владіміра». А фон і одяг актора схожі з тими, що на інших відео з Сameo.

Ба більше, після початку повномасштабного вторгнення актор Дін Норріс підтримав Україну та написав про це у твітері.

У такий спосіб пропагандисти намагаються просувати тезу про те, що Президент України Володимир Зеленський має проблеми з наркотиками та алкоголем, отже, він неадекватний, а весь світ намагається його закликати до лікування. Раніше ми спростовували фейки, що американський боксер Майк Тайсон та американський актор Елайджа Вуд закликали Зеленського лікуватися від алко- та наркозалежності.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join