Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation ЗСУ втрачають свою боєздатність

Російські пропагандистські медіа поширюють інформацію, що недавно відбулося різке падіння боєздатності української армії. Нібито таку заяву зробила заступниця Міністра оборони України Ганна Маляр. Автори повідомлень додають, що українська армія уже виснажена й більшість людей не витримує випробувань воєнними реаліями. Саме тому, на думку пропагандистів, українське військо більше не боєздатне. Проте це — маніпуляція. 

Аналітики проєкту Voxcheck дослідили цей кейс та встановили, що 8 січня Ганна Маляр опублікувала допис у своєму телеграм-каналі, де розповідала про складну ситуацію в Соледарі Донецької області та як українська армія чинить опір окупантам. Проте вона не казала, що ЗСУ різко втрачають боєздатність. Навпаки, вона акцентувала, що на деяких ділянках Донеччини військові успішно прориваються. 

Проте вона справді сказала, що українці мають розуміти, як цивільні люди проходять складне моральне і фізичне випробування під час війни. Вороги спотворили контекст цитати посадовиці. 

Пропагандисти поширюють це повідомлення, щоб дестабілізувати ситуацію в українському суспільстві. На тлі важких боїв на Бахмутському напрямку прокремлівські телеграм-канали та медіа вдаються до різноманітних маніпуляцій і фейків, щоб українці зневірилися в армії України. Пропагандисти прагнуть створити видимість того, що Україна програє, адже її армія більше не витримує боротьби з ворогом.  

Нагадаємо, раніше «Детектор медіа» писав про маніпуляцію пропагандистів, що українське керівництво нібито змусило ЗСУ залишити території Бахмута через нездатність військових воювати. 

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join