Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Зеленський та інші чиновники й політики збагатіли у 2022 році

Російські ЗМІ й користувачі грузинськомовного та російськомовного сегментів фейсбуку поширюють інфографіку BBC, начебто створену за даними американського видання Forbes, з якої витікає, що військово-політичне керівництво України збагатилося під час війни. Але це — фейк.

У російських медіа повідомляють, що капітал Володимира Зеленського зріс із 650 мільйонів доларів до 1,5 мільярда. Міністр оборони Олексій Резніков, голова зовнішньополітичного відомства Дмитро Кулеба та радник глави президентського офісу Михайло Подоляк начебто теж стали мільярдерами; статки Володимира Кличка сягнули майже 800 мільйонів доларів.

Як зазначає проєкт Myth Detector, створена графіка — підроблення. 27 грудня 2022 року Forbes Ukraine справді опублікував список 20 найбагатших людей країни, але жоден з українських політиків, згаданих у постах та російськомовних ЗМІ, у ньому не фігурує. Перша п’ятірка найбагатших українців у 2022 році має такий вигляд: Ренат Ахметов, Віктор Пінчук, Костянтин Жеваго, а також двоє підприємців у сфері ІТ – Олексій Шевченко та Максим Литвин. Всі, хто раніше входив до списків найбагатших людей України, і ті, хто вперше опинився в топ-20, за цей рік суттєво втратили статки. BBC на основі даних українського Forbes справді створила власну інфографіку, але в ній всі дані збігаються з даними Forbes, і в ній немає ані президента, ані міністра оборони, ані решти чиновників.

Нагадаємо, раніше російські медіа вже поширювали фейки по статки Володимира Зеленського і називали його доларовим мільярдером. За даними видання, насправді статки Зеленського оцінюються в 20-30 мільйонів доларів.

Російська пропаганда поширює ці фейки задля того, аби переконати українців, що війну веде саме керівництво України та збагачуються на ній, поки люди гинуть. Це типова спроба перекласти відповідальність за вторгнення на українське керівництво.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join