Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation Зеленський нібито закликав Ізраїль боротися з тероризмом «без законів та правил»

Таку тезу поширили прокремлівські медіа. У повідомленнях дописують, як Володимир Зеленський нібито заявляв, що Ізраїлеві слід боротися з тероризмом «без законів та правил» — по суті буцімто закликав так до скоєння воєнних злочинів. Це — маніпуляція. 

Кейс вдалося опрацювати аналітикам проєкту StopFake: вони пояснили, що підґрунтям до створення цієї маніпуляції, найбільш імовірно, стало інтерв’ю українського президента в етері американського телеканалу NBC News від 5 листопада 2023 року. Протягом прямого етеру інтерв’юерка поставила запитання, чи Володимир Зеленський переконаний у тому, що Ізраїль підпорядковується нормам міжнародного права у війні з ХАМАСом. Тимчасом Зеленський відповів, що саме Росія, Іран та Північна Корея намагаються масштабувати війну в Ізраїлі:

«Це пожежа, яка палає між Ізраїлем та Палестиною, і деякі люди досі кидають у цей вогонь сірники, і я впевнений, що Росія не відстає у спонсоруванні ХАМАСу. І Іран також. Ось хто винний. Коли ми говоримо про закони та правила, там, де є терористи, правил немає [терористам на правила байдуже ред.]».

Власне, Володимир Зеленський мав на увазі, що саме Росія та інші «дружні країни» — Іран, КНДР тощо — не підтримують норми міжнародного права, а надто прямо чи опосередковано розпалюють ворожнечу. Ці країни, наприклад, активно блокують будь-які законодавчі ініціативи, спрямовані на підтримку України, в Генасамблеї ООН. А на думку Зеленського, так ще й вони можуть бути зацікавленими у масштабуванні війни на Близькому Сході. 

Натомість пропагандисти перекрутили заяву та почали стверджувати, що саме український лідер прагне сіяти розбрат та закликає вчиняти воєнні злочини за будь-яку ціну. У такий спосіб пропагандисти демонізують Володимира Зеленського та накладають на нього ярлики: скажімо, він агресор та провокатор, який хоче війн по всьому світі. 

Фото: StopFake

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join