Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Message Європа краде російську власність на користь України

Таку тезу поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що світ незаконно накладає санкції на Росію, забираючи російські активи у свою власність. Мовляв, літаки, гроші, нерухомість — це все конфіскують незаконно. Як приклад наведено випадок, коли Канада конфіскувала вантажний літак Ан-124 і згодом передала його Україні. Автори назвали це «крадіжкою» та «світовим нацизмом». 

На кейс звернули увагу фактчекери EU vs Disinfo, які пояснили, що в умовах повномасштабного вторгнення Росії в Україну багато міжнародних партнерів, включаючи Канаду, запровадили суворі санкції щодо авіаційного сектору Росії. Вони заборонили зареєстрованим у Росії літакам доступ до європейського, американського, канадського повітряного простору.

Російський вантажний літак Ан-124 затримали в аеропорту Торонто ще 27 лютого 2022 року, оскільки він належить двом російським компаніям, які потрапили під санкції Заходу. Тому теза, що конфіскація вантажного літака Ан-124 є незаконною, абсолютно безпідставна. Ця дія повністю відповідає нормам канадського та міжнародного права, зважаючи на накладені санкції. 

Санкції — це законні обмеження, запроваджені відповідно до міжнародного та європейського права у відповідь на порушення міжнародного законодавства. Туди й підпадають дії Росії — повномасштабне вторгнення на територію України, вбивство мирних українців, знищення цивільної інфраструктури тощо. Пропагандисти просто намагаються вибілити росіян та зобразити їх у ролі жертв, які страждають від нищівних, ба більше — «незаконних» санкцій. Однак санкції регульовані міжнародним правом і не мають жодного стосунку до свавілля з боку європейських держав. 

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join