Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake В українських університетах проводять масову мобілізацію студентів

Таку інформацію поширили в соціальних мережах, зокрема в польському сегменті тіктоку. У повідомленнях ідеться, що в українських університетах розпочалася масова мобілізація студентів-юнаків. Автори опублікували відео, на якому нібито українського студента силоміць забирають правоохоронці з авдиторії. Це — неправда. 

У Центрі протидії дезінформації кажуть, що це відео зняли понад сім місяців тому на пункті пропуску «Шегині» на кордоні з Польщею. Це приміщення можна побачити в одному з репортажів BBC News Україна про виїзд студентів за кордон. Студент не хотів залишати пункт пропуску, тому його довелося вивести працівникам митниці. Тобто відео зняте не в приміщенні університету, а на митниці, й нікого серед студентів примусово не мобілізували.

Пропагандисти систематично поширюють фейки та маніпуляції на тему «поголівної мобілізації» серед юнаків та юначок, адже нібито їх мобілізують, бо більше нема кого. У такий спосіб автори повідомлень прагнуть переконати, що українське керівництво порушує свої ж закони й мобілізує дітей, жінок та студентів. 

Нагадаємо, що аналітикині та аналітики «Детектора медіа» раніше спростували фейк, нібито повістки в Україні почали розсилати за допомогою смс-повідомлень. 

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join