Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Message В українську армію набирають геїв, бо вже нікому воювати

Російські медіа вкотре маніпулюють темою ЛГБТ-військових. Цього разу поширюють меседжі, нібито в Україні вже немає кому воювати, тому на службу набирають геїв, лесбійок, трансгендерних осіб. Російське суспільство знане своєю нетерпимістю та гомофобією. На теренах північного сусіда України представників та представниць ЛГБТ-спільноти заведено вважати «збоченцями», людьми, що не варті поваги. ЛГБТ-осіб в Росії часто дискримінують, причому винних у таких діях, згідно із законодавством, неможливо притягнути до відповідальності. Говорячи про ЛГБТ-осіб, пропагандисти звертають увагу суто на їхню сексуальну орієнтацію, нівелюючи те, що гомосексуальні люди так само можуть бути фахівцями та фахівчинями в різних сферах, як і гетеросексуальні. Зокрема й у воєнній.

ЛГБТ-особи служать в українській армії давно. На їхню участь в обороні країни від агресії РФ українська преса почала активно звертати увагу ще на початку російсько-української війни, із 2014 року. У Конституції України прямо зазначено: «всі люди є вільні й рівні у своїй гідності та правах. Права і свободи людини є невідчужуваними та непорушними». Варто також знати, що у військкоматах не питають про сексуальну орієнтацію, адже до війська людей відбирають не за цією ознакою. Навпаки, звернення уваги на цей аспект можна розцінювати як дискримінацію.

В українському суспільстві, як й у війську, ще є певні проблеми з булінгом і нетерпимістю до ЛГБТ-осіб. Попри це, українські ЛГБТ-військові виконують свій обов’язок із захисту держави. Маніпуляції російської пропаганди щодо того, що в Україні «нікому служити», — це бажання, яке видають за дійсність.

Фейк про українських «геїв в армії» насправді не новий. Раніше російська пропагандистка Ольга Скабеєва озвучувала в ефірі своєї програми тезу про те, що нібито президент України Володимир Зеленський за наказом президента США Джо Байдена відрядив на Донбас «колони українських гомосексуалістів».

Нагадаємо, «Детектор медіа» раніше спростовував поширені в українських медіа та суспільстві міфи щодо ЛГБТ-спільноти, а також розповідав про те, як ЛГБТ-активісти беруть активну участь у військовому спротиві російським окупантам.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join