Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake В Івано-Франківську видаляють тату свастики за пів ціни

Про це написали анонімні прокремлівські телеграм-канали. Нібито в Івано-Франківську місцевий тату-салон пропонує спеціальну акцію — видалення свастики за половину ціни. Доказом є «фото» банера з оголошенням про таку «акцію». Це фото поширили й на польському форумі.

Фактчекери проєкту StopFake перевірили поширюване фото за допомогою пошуку зображень на платформах Google і Bing і виявили, що для створення фейку було використано фото тату-студії Tattooirograf, яка міститься в російському місті Бійськ, Алтайський край.

В оголошені пропагандисти написали слово «акция» російською, а не «акція», як було б правильно українською.

Поширюючи такі фейки, російська пропаганда укотре хоче підживити наратив про те, що українці — нацисти. Він виник ще у 2014 році, російська пропаганда виправдовувала вторгнення на території двох областей України так званим нацизмом, називаючи українську владу злочинною й незаконною. Українці стали нацистами буцімто через те, що «знищують народ Донбасу», забороняють російську мову, ненавидять усе російське тощо. Й так звана денацифікація стала однією з вигаданих причин повномасштабного вторгнення в Україну.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join