Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Українська ППО «збиває» рідкісних птахів, плутаючи їх з дронами, — Greenpeace

У соціальних мережах російського сегменту поширюють відеоролик, нібито випущений природоохоронною організацією Greenpeace. У ньому йдеться, що українська ППО становить небезпеку для рідкісного виду птахів — орлана-білохвоста. 

Лише у 2024 році ППО буцімто помилково збили 138 особин, переплутавши їх з ворожими безпілотниками. Унаслідок цього, заявляють у ролику, в українських полях стрімко зростає популяція гризунів, якими харчуються орлани, що шкодить врожаю. У відео також наводять «цитату» британського військового експерта Джонатона Райлі, який начебто звинувачує українських операторів ППО у недосвідченості.

Фактчекери StopFake проаналізували кейс і встановили, що  Greenpeace не публікував такого сюжету — це можна перевірити через пошук по сайту організації за ключовими словами «Ukraine», «eagles» тощо. Немає відео і на сторінках проєкту в інстаграмі та фейсбуці.

Найбільш імовірно, що пропагандисти самостійно змонтували цей ролик.

Author: Орест Сливенко,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join