Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Українка обізвала росіянку, що роздавала квіти на одиночному мітингу проти війни.

Курдський канал К24+ поширив відео із підписом, що українка б’є росіянку і називає її «сук*ю» за те, що росіянка вийшла на одиночний мітинг проти війни. Як пише НотаЄнота, відео запозичене з матріалів Guardian. У оригінальному сюжеті розповідають про дівчину-росіянку, яка у Пітері вийшла до пам'ятника Шевченку на одиночний протест проти війни. ЇЇ брат проходив строкову службу в російській армії та був відправлений в Україну в рамках проведення так званої спецоперації. До речі, за словами російського керівництва, строковики в Україні не воюють, але відео вкотре спростовує ці заяви. Зв'язок з хлопцем родина втратила, що і спонукало дівчину публічно висловити своє відношення до ситуації. Протест дівчини викликав нездоволення іншої росіянки, яка вважає, що «якби не війна, не було б у неї [героїні оригінального відео] майбутнього». Жінка обізвала мітингарку нецензурною лексикою, однак бійки не було. На курдському ж телеканалі під відео написали, що це українка напала на росіянку, яка протестувала в Україні проти війни. У такий спосіб курди скористались класичним прийомом поширення дезінформації: взяти справжнє відео і додати фейковий підпис.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join