Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation Україна планує побудувати бази НАТО в Криму

Російські медіа поширили новину про те, що уряд України нібито хотів «захопити Крим, щоб побудувати на його території бази НАТО». Деякі ЗМІ обачно написали, що нібито йдеться про «парадні», а не «військові» бази Північноатлантичного Альянсу. Про це буцімто повідомила колишня заступниця міністра оборони України та чинна заступниця голови Центру оборонних стратегій Аліна Фролова. Це не так. 

Насправді у виступі на одній із панелей «Кримської платформи» Аліна Фролова акцентувала, що за роки окупації Крим перетворився на військову базу Росії, яка завдає шкоди не лише Україні, але й безпеці всієї світової спільноти. На думку чиновниці, є всі підстави вважати, що зараз у Криму може бути розміщена тактична ядерна зброя, здатна вразити столицю будь-якої європейської держави. На думку Фролової, Кримський півострів є стратегічним плацдармом для контролю безпеки у Чорному морі. Крим не повинен бути військовою базою, однак і його повна демілітаризація після деокупації неможлива. У майбутньому, пропри присутність ЗСУ та ВМС України на півострові, чиновниця пропонує запровадити принцип «friendly militarization» – тобто дружнє співіснування цивільного та військового життя.

«Ми хочемо, щоб Крим був відкритим для міжнародної спільноти – для НАТО та ЄС, зокрема й нашої військової взаємодії. Відсутність уваги НАТО до Чорного моря показала, що це була помилкова стратегія, оскільки Чорне море є однією з найбільших загроз безпеці країн НАТО. Тому ми вітатимемо там наших партнерів з НАТО та інших наших партнерів», – сказала колишня заступниця міністра оборони України. Саме ці слова використали російські медіа для маніпуляції.

Російська пропаганда постійно маніпулює цитатами українських та західних політиків для того, щоб видавати бажане за дійсне. Раніше пропагандисти використали цитати Дмитра Кулеби для просування меседжу про те, що нібито Європа відмовилася від спецтрибуналу над Росією та визнання війни в Україні агресією.Використовуючи цитати західних медіа, пропагандисти намагалися просунути меседж, що  США та Німеччина не довіряють українській владі. Детальніше.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join