Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Україна нібито створила «концтабори» на Сумщині

Пропагандисти стверджують в анонімних телеграм-каналах, що Україна нібито створила концтабори на Сумщині, а в цих таборах утримують не тільки цивільних громадян Росії, захоплених у Курській області, а й місцевих українців, які нібито «чекають на прихід російської армії». Утім це - фейк.

Про нього пише Центр протидії дезінформації при РНБО. Його фахівці з’ясували, що російські джерела вигадують різні версії, щоб пояснити мету цих таборів. Серед них – використання ув'язнених цивільних у якості живого щита, їхня примусова участь у розмінуванні мінних полів або для створення постановочних відео. Водночас жодних доказів на підтвердження своїх заяв російська пропаганда не надає.

Мета цієї дезінформації полягає в дискредитації Збройних сил України та відволіканні уваги від воєнних злочинів, які здійснює сама Росія на окупованих територіях, включаючи примусові заходи з фільтрації цивільних і викрадення дітей. Такі фейки намагаються виправдати дії Росії, маніпулюючи страхами і відволікаючи від відповідальності за власні злочини.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join