Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Україна нібито готова експортувати електроенергію до Польщі

Пропагандисти поширюють в анонімних телеграм-каналах фото листа нібито від АТ «НАЕК «Енергоатом», адресованого міністерці клімату та навколишнього середовища Польщі Пауліні Хенніг-Клосці, про готовність експортувати електроенергію до Польщі. Утім це - фейк.

На нього звернув увагу Центр протидії дезінформації при РНБО. Його фахівці перевірили інформацію в АТ «НАЕК «Енергоатом» та зʼясували, що поширюваний лист є підробкою. На це вказує кілька деталей. По-перше, у тексті «листа» є очевидні лексичні та граматичні помилки, непритаманні українській мові, особливо в останньому його реченні. Крім того, керівник «Енергоатома» не направляє офіційну кореспонденцію органам державної влади іноземних країн, оскільки це порушує етику та правила міжнародного листування. Підпис у так званому документі також є підробленим. Також наприкінці 2023 року «Енергоатом» став акціонерним товариством, а не державним підприємством, як зазначено в «документі».

Поширюючи такі фейки, пропагандисти намагаються викликати суспільне невдоволення та знівелювати роль Росії у кризі енергетичної системи в Україні. Мовляв, українці сидять без світла не тому що, Росія здійснює цілеспрямовані атаки на українські енергообʼєкти, а тому що Україна нібито продає електроенергію за кордон.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join